Rozwój sprężarek i kompresorów

5
(1)
Rynek zmienia się niesamowicie, gdy chodzi o innowacyjne urządzenia, które sprawiają, że wszystko w około nas pracuje lepiej. Wśród tych elementów, na które warto wskazać na pewno znajdują się kompresory śrubowe, które w ostatnim czasie stają się szczególnie popularne  i dość często można się z nimi spotkać. Ich zastosowanie z roku na rok jest coraz większe co jest związane z tym, że konstrukcja ma lepszy charakter niż to się dzieje w przypadku sprężarek tłokowych, które jednak mają dość duże ograniczenia i są szczególnie hałaśliwe. Natomiast w przypadku sprężarek śrubowych, które doprowadzają do większego ciśnienia gaz przez bliskie położenie śrub ten hałas jest minimalizowany praktycznie do bardzo niskiego poziomu i tym samym to rozwiązanie tak dobrze się sprawdza i zbiera tak wiele pozytywnych opinii.

Nowoczesny sprzęt ważny w wielu branżach

Okazuje się, że obecnie kompresory śrubowe są już bardzo dobrze oceniane i powszechnie wykorzystywane w wielu branżach. Można je zobaczyć między innymi w kolejnictwie, gdzie właśnie wyparły konstrukcje w formie sprężarek tłokowych, które nie sprawdzały się tak jak należy właśnie ze względu na bardzo duży hałas jaki generowały. Jeśli chodzi o te obecnie proponowane nam rozwiązania techniczne wskazać można  na to, że kompresory śrubowe występują w różnych formach. Podstawowe dwa rodzaje jakie będzie można wskazać to rozwiązania olejowe oraz bezolejowe. W zależności od tego co będzie doprowadzało do pracy urządzenia będzie to inna opcja. W przypadku olejowego kompresora praca jest wydajniejsza, ale trzeba się liczyć z tym, że przy urządzeniu musi się znajdować również zbiornik oleju co oczywiście zwiększa rozmiary całego sprzętu i nie daje możliwości na transportowanie takiego urządzenia, szczególnie gdy ten zbiornik jest już znaczący. A spotkać można takie urządzenia, w których zbiornik oleju sięga nawet 500 litrom. Olejowy sprzęt jest częściej wykorzystywany, bezolejowy wchodzi do gry w momencie, gdy w sprężonym powietrzu z jakiegoś powodu nie może być żadnej cząsteczki oleju.

Oceń artykuł

5 / 5. 1

Dodaj komentarz